Met dit orzo recept maak je een heerlijk en uitgebreid hoofdgerecht. Wellicht heb je niet standaard orzo in huis maar als vervanger voor rijst of aardappels is dit orzo recept ideaal. Orzo is gedroogde pasta, je kunt het lang bewaren dus misschien toch iets voor in je voorraadkast. Dit orzo recept is een van de lekkerste een pasta gerechten voor 4 personen maar is niet in een handomdraai klaar. Het orzo recept is uitgebreid en neemt dan ook zo’n 75 minuten bereidingstijd in beslag.
Ingrediënten
275 g orzo pasta
Plasticfolie of bakpapier
Voor de gehaktballetjes:
500 gram rundergehakt
1 groot los geklopt ei
3 eetlepels fijngehakte blaadjes peterselie
2 eetlepels broodkruim
3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
1½ theelepel zout
2 teentjes gepelde, fijngehakte knoflook
Voor de saus:
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 gesnipperde ui
- 2 eetlepels fijngehakte blaadjes peterselie
- 2 theelepels oregano
- 4 eetlepels rode vermout
- 2 blikjes 400 gram tomatenblokjes
- 1½ theelepel zout
Omschrijving
- Leg de plasticfolie of het bakpapier op een grote bakplaat. Meng de ingrediënten voor de gehaktballetjes met je handen in een grote kom maar doe dit niet te lang want dan krijgen de gehaktballetjes een te compacte textuur en worden ze te machtig van smaak.
- Neem steeds een beetje van het vleesmengsel en rol dit tot gehaktballetjes met een grootte van een walnoot. Leg de balletjes op de bakplaat, in totaal zo’n 30 stuks.
- Verwarm de olijfolie in een grote braadpan of een pan met dikke bodem met deksel. Fruit de ui zachtjes in ongeveer 10 minuten op matig vuur gaar. Roer regelmatig. Voeg de peterselie en oregano toe en bak ongeveer twee minuutjes mee. Blijf goed roeren. Voeg vervolgens de vermout toe en laat alles een minuut koken op laag vuur voor je de tomatenblokjes toevoegt.
- Neem een maatbeker, gevuld met 1 liter water. Doe het water in beide tomatenblikjes tot ongeveer de helft vol en giet dat bij de saus. Giet de rest van het water erbij met het zout. Breng de saus weer aan de kook en doe de deksel op de pan.
- Laat de saus gedurende 10 minuten op laag vuur pruttelen. Leg nu de gehaktballetjes in de pruttelende saus. Zorg dat de saus gaat koken en zet het vuur weer op laag. Doe het deksel terug op de pan. De gehaktballetjes zijn na ongeveer 20 minuten gaar.
- Leg de orzo in de pan met saus en gehaktballetjes. Voorzichtig roeren terwijl je alles weer aan de kook brengt. De orzo moet 10 à 15 minuten stevig pruttelen om gaar te worden. Vergeet niet af en toe even voorzichtig te roeren zodat de orzo niet aan de bodem van de pan blijft kleven.
- Tot slot, het orzo recept is klaar dus serveer de pasta met de saus en de balletjes in borden. Bestrooi naar smaak met peterselie en serveer de Parmezaanse kaas apart.
Tip:
De gehaktballetjes en saus van dit orzo recept kun je tot 3 dagen van tevoren klaar maken. Na bereiding moeten ze wel in een luchtdicht afgesloten doos binnen 2 uur in de koelkast gezet worden. Of bewaar tot 3 maanden in de vriezer.