spaghetti vongolé

Heb je een eerste date? Maak dan dit bordje pasta vongole want liefde gaat door de maag zoals de Italianen maar al te goed weten. En dit geldt zeker als het om de pasta vongole gaat. Sterker nog; met deze pasta maak je ook vrienden voor het leven want onderstaande hoeveelheden zijn genoeg voor 4 personen. Het bereiden van de pasta vongole kost door het vooraf wassen van de vogole wel even tijd.

Ingrediënten
1 kg vongole
1 eetlepel grof zout
400 gram Spaghetti of een andere lange pasta ( Tagliatelle, Pappardelle, Fettuccine, Linguine, Capellini, lange Fusilli of Stringhette )
2 à 3 tenen knoflook
1 Spaanse peper
olijfolie
1/2 bosje gehakte bladpeterselie
1 glas witte wijn
gedroogd zeewier
citroenrasp
chilipoeder

Omschrijving

  • Begin vóór het maken van de pasta vongole met het wassen van de vongole door ze een uur in een liter water met 1 eetlepel grof zout te leggen. Spoel de vongole daarna meerdere keren in schoon water. Haal ze met je hand uit het water en tik het zand eruit op het aanrecht.
  • Bekleed dat eerst met keukenpapier en herhaal dit net zo lang tot al het zand op het keukenpapier ligt.
  • Kook de lange pasta volgens de instructies op het pak. Pel de knoflookteentjes en hak ze fijn.
  • Hak de Spaanse peper fijn en verwijder eventueel de zaadlijsten.
  • Roerbak de knoflook, de spaanse peper en wat van de peterselie in een grote hapjespan met een scheutje olijfolie op gemiddeld vuur.
  • Voeg vervolgens de vongole, witte wijn en een soeplepel kookvocht van de pasta toe en zet het vuur hoog. Doe de deksel op de pan af totdat de schelpen opengaan. Dit duurt enkele minuten. Schep dan de vongole uit de pan. De dichte schelpen kun je weggooien.
  • De pasta is klaar als deze bijna ‘al dente’ is. Deze kan vervolgens in de pan met saus. Zorg dat de saus zich aan de pasta hecht door goed te roeren. Schep de vongole door de pasta met saus in de pan.
  • Het gedroogde zeewier moet even geoosterd worden in een droge koekenpan. Ze zijn klaar als lichtjes kromgetrokken zijn. Dan kun je ze in stukjes scheuren.
  • Serveer de pasta vongole op een bord en bestrooi het geroosterde zeewier en het restant van de peterselie.
  • Maak het af met wat citroenrasp en chilipoeder en smullen maar van deze pasta vongole!

Tip: was de vongole echt heel secuur zodat al het zand eruit is. Als blijkt dat er toch nog zand in de schelpen zit terwijl je ze al terug in de pan hebt gedaan haal dan de saus door een zeef die je bekleed met keukenpapier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *